Ο αιματοκρίτης είναι το ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων συγκριτικά με το συνολικό όγκο του αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και έτσι βοηθούν σε όλες τις βιολογικές λειτουργίες. Όσο περισσότερο οξυγόνο υπάρχει διαθέσιμο τόσο καλύτερη είναι η πνευματική απόδοση και η αντοχή μας.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια προέρχονται από τον μυελό των οστών, όπου παράγονται από τα βλαστοκύτταρα. Το σώμα μας συνθέτει περίπου 2 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε δευτερόλεπτο. Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο ζει περίπου 120 ημέρες και στη συνέχεια πεθαίνει, και διασπάται από το σπλήνα.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο, έτσι μια αύξηση στον αιματοκρίτη επίσης οδηγεί στην αυξημένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αιματοκρίτη επίσης αυξάνουν το ιξώδες του αίματος, μειώνοντας την ικανότητά του να ρέει μέσα από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και να φτάνει σε όλους τους ιστούς στο σώμα. Κατά συνέπεια, ο υψηλός αιματοκρίτης δεν είναι πάντα κάτι καλό για την υγεία μας.
Ο αιματοκρίτης επηρεάζει πολλές διαδικασίες, όπως η λειτουργία των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό των πρωτεϊνών πήξης του αίματος.
Η μέτρηση του αιματοκρίτη, βοηθά στην αξιολόγηση άλλων σημαντικών δεικτών όπως για παράδειγμα:
Ο φυσιολογικός αιματοκρίτης κυμαίνεται από 40-54% για τους άνδρες, από 36-48% για τις γυναίκες, και από 30-43% για τα παιδιά.
Ωστόσο, ο αιματοκρίτης μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως επίσης και λόγω των διαφορετικών μεθόδων μέτρησης.
Ο αιματοκρίτης μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή, την άσκηση, την διατροφή που ακολουθεί ένα άτομο, όπως επίσης και λόγω εγκυμοσύνης.
Στην πολυκυτταραιμία, το αίμα περιέχει υψηλή αναλογία ερυθροκυττάρων. Η πολυκυτταραιμία μπορεί να είναι πρωτοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα πρόβλημα στον τρόπο που το σώμα παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, ή δευτεροπαθής , πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μια προσαρμογή σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, το σώμα μπορεί να συνθέτει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή ένα άτομο δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.
Τα συμπτώματα της πολυκυτταραιμίας περιλαμβάνουν:
Ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να αυξάνει την πίεση στα μάτια, την μυϊκή οξυγόνωση. Επίσης, μπορεί να μειώνει τη ροή του αίματος στο σώμα.
Οι ακόλουθες καταστάσεις έχουν σχέση με τα υψηλά επίπεδα αιματοκρίτη, αλλά ένα μόνο σύμπτωμα δεν είναι αρκετό για τη διάγνωση.
Ο υψηλός αιματοκρίτης έχει κάποια πιθανά οφέλη στην υγεία. Μπορεί να:
Οι ακόλουθες παθήσεις έχουν συνδεθεί με τα υψηλά επίπεδα αιματοκρίτη. Φυσικά, όταν κάποιος έχει υψηλό αιματοκρίτη αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξει αυτές τις καταστάσεις:
Τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη ή η αναιμία, μπορεί να προκαλούνται από την απώλεια αίματος, από την σύνθεση μικρότερου αριθμού ερυθροκυττάρων, ή την αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, πονοκέφαλο, χλωμό δέρμα και πόνο στο στήθος.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η αναιμία μπορεί να εκδηλώνεται με την λαχτάρα για κατανάλωση ασυνήθιστων τροφών όπως για παράδειγμα πάγου, αλμυρών φαγητών. Συνήθως, η αναιμία υποχωρεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα σιδήρου.
Οι ακόλουθες καταστάσεις συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη, αλλά ένα μονάχα σύμπτωμα δεν είναι αρκετό για τη διάγνωση:
Τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη έχουν πιθανά οφέλη στην υγεία:
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη:
Μπορεί ο αιματοκρίτης να αυξάνεται με φυσικούς τρόπους χωρίς να το συνειδητοποιείτε , όπως :
Αν τα επίπεδα του αιματοκρίτη είναι χαμηλά καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να ανακαλύψετε την αιτία της κατάστασης και να την θεραπεύσετε. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων του διαβήτη.
Μπορείτε να αυξήσετε τον αιματοκρίτη σας με τροφές ή συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αυξήσετε τον αιματοκρίτη μέσα από την κατανάλωση:
Επειδή η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να αυξήσετε τον αιματοκρίτης σας μέσα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως:
Επιπλέον, ο χαλκός βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και συμβάλει στην αποθήκευση και στην απορρόφηση του σιδήρου. Μπορείτε λοιπόν να αυξήσετε τον αιματοκρίτη σας μέσω της κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε χαλκό, όπως:
Ο αιματοκρίτης μπορεί να αυξηθεί ιατρικά με:
Μερικά φάρμακα ίσως να αυξάνουν τον αιματοκρίτη αν κάποιος τα λαμβάνει για κάποιο πρόβλημα υγείας.
Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για την θεραπεία του υπογοναδισμού (ανεπάρκεια τεστοστερόνης), η φαρμακευτική αγωγή για τους λήπτες μοσχευμάτων, για την αναιμία, για την χειρουργική απώλεια αίματος, τη νόσο του Crohn, την αρθρίτιδα και τα ινομυώματα της μήτρας.
Ο αιματοκρίτης μπορεί επίσης να αυξηθεί ως αποτέλεσμα λήψης:
Ο αιματοκρίτης μπορεί να μειώνεται χωρίς να το συνειδητοποιείτε εξαιτίας:
Αν ο αιματοκρίτης σας είναι υψηλός, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και να βρείτε την αιτία της κατάστασης. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη μείωση του αιματοκρίτη:
Επιπλέον , μπορείτε να κάνετε τις εξής αλλαγές:
Ο αιματοκρίτης μπορεί να μειωθεί λόγω:
Μερικά φάρμακα ίσως να μειώνουν τον αιματοκρίτη. Για παράδειγμα τα φάρμακα για την ναυτία σε υψηλό υψόμετρο, τον διαβήτη τύπου 2, την ανδρική αντισύλληψη, και την ελονοσία.
Ο αιματοκρίτης μπορεί να παρουσιάζει μια μείωση ως αποτέλεσμα της λήψης:
Ο αιματοκρίτης είναι πολύ σημαντικός δείκτης για την υγεία μας. Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε φυσιολογικό αιματοκρίτη ώστε το σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Με σωστή διατροφή, άσκηση και φυσικές μεθόδους όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούμε να έχουμε ένα δυνατό σώμα και ένας υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.Ενίσχυση του ανοσοποιητικού